Do Prahy se vrací vzácný sokol stěhovavý, hnízdiště má na komíně malešické spalovny

19. únor 2014

Odborníci z České společnosti ornitologické umístili na 180 metrů vysoký komín spalovny ZEVO Malešice novou hnízdní budku pro sokola stěhovavého.

Pokud sokoli budku obsadí, půjde o teprve druhé hnízdiště sokola v Praze. Na celém území Česka hnízdí momentálně jen asi 60 párů těchto kriticky ohrožených dravců.

O umístění hnízdiště úspěšně jednali zástupci ČSO se společností Pražské služby, která ZEVO Malešice provozuje. „V okolí spalovny pravidelně pozorujeme samici sokola stěhovavého a komín ZEVO Malešice je pro zahnízdění velmi vhodným místem. Ptáky zde nikdo nebude rušit a budou zde mít dostatek potravy,“ uvedl Dušan Rak, který se v ČSO na ochranu sokolů specializuje. Hnízdní budku ornitologové umístili na druhý ochoz komína, nacházející se ve výšce 100 metrů.

„Společnost Pražské služby se dlouhodobě angažuje v ekologicky přínosných projektech. Jsme rádi, že můžeme tímto způsobem přispět k záchraně kriticky ohroženého druhu,“ komentuje rozhodnutí mluvčí Pražských služeb Julián Záhorovský.

Sokol stěhovavý z českého území zcela vymizel v 60. a 70. letech minulého století. „Stalo se tak kvůli masivnímu používání pesticidu DDT. Sokoli u nás, stejně jako v téměř celé Evropě, vyhynuli – a až v posledních dvaceti letech se díky zákazu DDT a systematické ochraně začínají pomalu do Česka vracet,“ popisuje Dušan Rak. „Každý další hnízdící pár tohoto dravce tak považujeme za velký úspěch,“ dodává. Přirozená hnízdiště sokolů stěhovavých se nacházejí ve skalních biotopech, kterých v Česku není dostatek. Jejich nejčastější potravou jsou holubi.

Instalace hnízdní budky

Doposud jediným pražským hnízdištěm sokola stěhovavého je komín teplárny v Michli, kde loni poprvé zahnízdil jeden pár tohoto dravce. Projekt instalace hnízdních budek pro sokola stěhovavého je finančně podpořen Magistrátem hl. m. Prahy. Více o sokolech v Praze a jejich ochraně se můžete dočíst na nově spuštěných webových stránkách prague.peregrines.cz.

autor: ČSO
Spustit audio