Do nového roku s čistým korytem

23. listopad 2009

"Do nového roku s čistým korytem." Tak zní další z hesel listopadových manifestací roku 1989, které si můžeme připomenout v našem seriálu s historikem Jiřím Sukem z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd. Také 23. listopad přinesl řadu událostí a opět vyzval lidi do ulic...

Čtvrtek 23. listopadu 1989 začal jednáním na Úřadu předsednictva vlády, tradičně se jednalo v Divadle Disk, Občanské fórum se definitivně přestěhovalo do Laterny Magiky, a demonstrovalo se nejen na Václavském náměstí, ale také v garážích Československé televize na Kavčích Horách.

Demonstrace na Václavském náměstí byla ukončena v půl šesté státní hymnou, kterou zpívala Marta Kubišová, Hanka Zagorová, Jaromír Nohavica, Jan Burian a soubor C.K. Vocal. Definitivní tečkou za 23. listopadem pak byla tradiční konference Občanského fóra v Laterně Magice. Na druhé straně se členové komunistické strany chystali na zítřejší sjezd a ministryně školství se dostala do střetu se studenty...

Marta Kubišová

Boj studentů
O nás bez nás. I tak by se dala označit akce ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČSR J. Synkové a jejího náměstka M. Šulisty. Právě 23. listopadu totiž informovali veřejnost, že studenti českých vysokých škol ukončí stávku v neděli 26. listopadu 1989 ve večerních hodinách a v pondělí 27. listopadu zahájí výuku s tím, že nadále budou pracovat pouze stávkové výbory, které rozhodnou o dalším postupu studentů podle výsledků zasedání ÚV KSČ. Všechno ovšem bylo trochu jinak, jak už může připomenout Jiří Suk z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky.

Nespokojenost byla zřejmá i ve vysílání Československého rozhlasu.

Cenzura listopadu 1989
Už v minulých dnech jsme s historikem Jiřím Sukem z Ústavu pro soudobé dějiny AVČR zmiňovali informační blokádu. Dnes se můžeme podívat přímo do centra dění v podání Československého rozhlasu. Pracovníci rozhlasu čelili zásahům vedení různě. Své může napovědět i záznam z 23. listopadu 1989.

21. 11. 1989 se před budovou Československého rozhlasu na Vinohradech konala demonstrace. Foto publikováno s laskavým svolením ČTK.

23. listopadu 1989 se měl ve vysílání Československého rozhlasu také objevit dnes už legendární záznam vystoupení Miroslava Štěpána v ČKD, který nikdy nedokončil. Jeho slova zmizela v pískotu nespokojených dělníků a skandování: "Nejsme děti! a "Demisi!". Záznam této události se ale ve vysílání objevil až následující den. Za to už v mnohem otevřenější atmosféře...

Teprve 24. listopadu 1989 se ve vysílání objevil také záznam názoru jednoho z dělníků ČKD, který byl přítomnými naopak přivítán.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio