Dívejte se kolem sebe, možná uvidíte hranostaje

14. květen 2003

Když jsem před 45 lety vymýšlel heslo pro připravovanou dobrovolnou organizaci ochrany přírody, známou dnes pod jménem TIS, seděl jsem s krajícem chleba v ruce na hromadě dříví ve státní přírodní rezervaci Jezvinec na Domažlicku a marně si lámal hlavu, jak stručně vyjádřit obsáhlý program činnosti československých ochranářů a přátel přírody. Vtom zpod vedlejšího metru srovnané kulatiny vystrčilo chlupatou hlavičku nějaké zvířátko a bystře se rozhlíželo. Seděl jsem trochu výše, a tak si mě hned nevšimlo. Já jsem strnul, zapomněl na přemýšlení i na jídlo a s napětím jsem čekal, co se to vlastně objeví. Lasička? Ale ta je menší. Tchoř? Ten má zase větší hlavu a světlou masku.

Než jsem si to srovnal v hlavě, vysoukalo se zvířátko z úkrytu a ukázalo se, že má hnědý kožíšek s bílou náprsenkou a bříškem a s huňatým hnědým ocáskem zakončeným černou štětkou. Prostě krásný samec hranostaje. Zapanáčkoval v ranním slunci a pak ladnými skoky odběhl. A já jsem si uvědomil prvotní potřebu poznání, která předchází další činnosti, v tomto případě ochraně. A heslo "Poznej a chraň" bylo na světě. A provází TIS celých 45 let. A já osobně mám od té doby vděčný a přátelský postoj k hranostajům, i když jsem jednou na Křivoklátsku jednoho takového chlapíka přistihl, že se pere se žlunou zelenou tak zavile, že si ani nevšiml mé přítomnosti. Tenkrát jsem musel na oba soupeře hodit kabát, aby toho nechali.

Hranostaj

Hranostaj je trošku tajemné zvíře, i když není zase tak vzácný. Ve vyšších polohách si jako jediná naše šelma obléká na zimu čistě bílý kožíšek, na němž jen černá štětička ocasu naznačuje, o koho jde. A právě tento bílý kožíšek se kdysi používal na výrobu límců u královských plášťů a nazýval se hermelín. Dnes už by to nešlo, protože hranostaje chrání zákon.

A ještě jednu zvláštnost můžeme u hranostaje zjistit. Páří se sice většinou v létě, ale mláďata se rodí až na jaře v dubnu nebo teď v květnu. Jsou bílá a slepá a vidět začnou teprve po pěti týdnech. Po čtyřech měsících se osamostatní a začnou lovit brouky a myšky, později i hraboše, hryzce a někdy i malé zajíčky. Malý hranostaj se dá snadno ochočit a je pak až vtíravě přítulný. Dospělý samec měří s ocáskem až 45 centimetrů a váží kolem 350 gramů, samička je menší. Je to milé a krásné zvíře a já osobně bych byl rád, kdybyste k němu našli stejně dobrý vztah, jako se to podařilo kdysi mně.

Hranostaj v bílém zimním kožíšku
autor: Otakar Leiský
Spustit audio