Divadlo Komedie hraje inscenaci o muslimkách z Berlína

12. březen 2010

Divadlo Komedie, které nedávno získalo dvě Ceny Alfréda Radoka, má novou inscenaci o islámu s názvem Černé panny. Představení je složeno z autentických monologů muslimek žijících v Berlíně. Režisér Dušan David Pařízek vycházel z původního textu dvou německých autorů.

Günter Senkell a Feridun Zaimoglu dělali rozhovory se zhruba 50 muslimskými ženami různého věku a původu. Vybrali z nich deset autentických monologů muslimek z Berlína a napsali Černé panny.

Z původního textu režisér Dušan David Pařízek vybral a upravil 9 z nich. Prostřednictvím tří hereček je zinscenoval na jevišti Divadla Komedie pod názvem Černé panny anebo Komedie o islámu.

„Je to i pro diváka, který chodí do tohoto divadla, myslím si, docela zajímavé, že se v této sezóně velmi důsledně zabýváme těmito texty, které představují autentické výpovědi. Goebbels/Bárová byl jedním pokusem, dalším jsou Černé panny. To je vlastně takový dokumentární styl,“ popisuje režisér Pařízek.

Inscenace stojí na třech herečkách, Gabriele Míčové, Daně Polákové a Ivaně Uhlířové, kdy každá hraje několik postav.

„Vyzývavý typ, která vypadá jako party-girl, ta se s tou vírou moc nepáře. Sice se modlí, ale rozhodně není zdrženlivá, nebojí se o tom mluvit a té jedné zase zemře manžel a hledají jí dalšího ženicha, nikdo ji nechce, už je jí šestatřicet, žije u rodičů, je neplodná a díky té víře neví co dál, chtěla by odejít a nemůže,“ charakterizuje některé z postav Dana Poláková.

V Divadle Komedie jsou diváci i herci umístěni na jevišti. „Je tam jeden prvek známý z našich inscenací. Čtverec z parket, ale okolo tohoto čtverce sedí publikum v aréně a ty naše muslimky jsou část toho publika a hovoří spolu z těchto pozic,“ vysvětlil režisér.

Inscenace Černé panny je první z plánované trilogie o světových náboženstvích: islámu, judaismu a křesťanství. Po dnešní premiéře se nejbližší reprízy chystají na 15. a 19. března.

autoři: zuf , rem
Spustit audio