Dalajlámovi vyslanci míří do Pekingu na další jednání o budoucnosti Tibetu

30. říjen 2008

Vyslanci dalajlámy míří do Pekingu, kde se mají zúčastnit dalšího kola jednání s čínskými představiteli o budoucnosti Tibetu. Informace, kterou potvrdily zdroje z exilové tibetské vlády, přichází krátce poté, co dalajláma naznačil přehodnocení současné politiky k Pekingu. Jeho svátost označila dosavadní rozhovory s Čínou za neproduktivní. Peking v reakci na to vyjádřil ochotu v jednání pokračovat.

V pořadí osmého kola rozhovorů se mají zúčastnit dalajlámovi vyslanci z Washingtonu a ze Švýcarska. Schůzka se koná v době, kdy se spekuluje o zdravotním stavu 73letého nejvyššího tibetského duchovního a o smyslu dalších jednání s představiteli komunistické vlády.

Dalajláma, který prosazuje širší autonomii Tibetu, ale nikoli nezávislost, svolal do sídla exilové vlády v indické Dharamsale setkání zástupců tibetských hnutí z celého světa. Cílem této schůzky je dohoda na dalším postupu při vyjednávání s Čínou.

Peking ve středu oznámil, že chce v rozhovorech pokračovat. Naposledy se zástupci obou stran sešli v červenci, krátce před začátkem 29. letních olympijských her.

V polovině tohoto roku Čína znovu otevřela Tibet cizincům. Autonomní oblast uzavřela během březnových protičínských protestů.

autoři: mir , kbr , Miroslav Panuška
Spustit audio