Co víte o čajovníku?

26. únor 2002

Čajovník - rostlina, jejíž listy se zvláštním způsobem preparují a suší. Odvar z nich je oblíbenou pochutinou, která se pije na celém světě. V Číně znali čaj již v roce 2700 před Kristem, do Evropy se dostal v 17. století, a to nejprve jak lék.

Keříky mají bílé květy a dosahují výšky od jednoho do deseti metrů - to podle druhu. Při pěstování se přistřihují ve výšce 1 - 2 metry, aby se listy daly snadno trhat - v hornatém terénu ručně, v nížinách za pomoci strojů. Listy se sbírají několikrát do roka, podle klimatických podmínek. Další úpravou se získává buď čaj zelený - listy se nejprve napařují a potom se při vyšší teplotě rychle suší (zůstávají tedy zelené), nebo čaj černý - z listů se nejprve odstraní šťáva, potom se balí do chuchvalců a ve speciálních koších se podrobuje několikahodinové fermentaci. Suší se až potom. Touto úpravou získává čaj hnědou až černou barvu.

autor: František Urban
Spustit audio