Co je to vrtule?

25. červenec 2003

Když se vás zeptám, co je to vrtule, všichni budete vědět, že je to zařízení, které pohání starší typy letadel, zavrtává se do vzduchu a tím letadlo táhne dopředu. To je pravda, ale my dnes nebudeme mluvit o těchto vrtulích, ale budeme mluvit o živočichovi, který se jmenuje vrtule.

Bohužel, je u nás hojný. Bohužel proto, že to příjemný živočich není. Je to moucha. Moucha taková, které byste si v přírodě ani nevšimli, také většina z nás ji vůbec nikdy v přírodě neviděla nebo ji prostě nezaregistrovala. Jenomže tato moucha klade vajíčka do květů peckovin, především třešní, a z vajíček se vylíhne malá larvička, která způsobuje červivost třešní.

Příznaky na povrchu plodů

Červivost třešní - to je věc, která je nepříjemná a ztrpčuje život zahrádkářům a sadařům. Proto proti vrtulím používají různé postřiky, ale ty přesto přežívají, protože nejsou vázány jen na třešně, ale na veškeré peckoviny. A tak když vyhubíte vrtule v třešňovém sadu, ony se tam za rok nebo za dva natáhnou znovu, takže boj proti vrtulím je stálý a nikdy nekončící.

Byl jsem několikrát překvapen, když jsem zjistil, že ani lidé vzdělaní nevěděli, že červivost třešní nezpůsobuje červ. On to totiž skutečně není červ, ta larvička jen jako červík vypadá. Ale je to larvička, která, když prodělá svůj vývoj, tak se po takové tenoučké pavučince spustí na zem a tam se zakuklí. Vylíhne se muška, která zase pokračuje v cyklu obnovy a vrtule se znovu rozmnožuje. Zimu vrtule přežívá ve stadiu kukly, kdy je nejméně zranitelná. Na jaře potom mušky kladou vajíčka do květů a larvička se vyvíjí zároveň s vyvíjejícím se plodem.

autor: František Urban
Spustit audio