Členům hnutí Falun Gong jsou v Číně násilně odebírány orgány k transplantacím

18. listopad 2006

V Číně údajně dochází k transplantacím orgánů, které jsou násilně odebírány členům náboženského hnutí Falun Gong. Obsáhlou zprávu obsahující řadu svědectví ve čtvrtek v českém parlamentu představil bývalý kanadský státní tajemník pro oblast Asie a Tichomoří David Kilgour.

Falun Gong vychází ze staročínské tradice. Systém cvičení má zušlechťovat tělo i ducha. Vznikl v 80. letech v době náboženské exploze v Číně, která byla reakcí na postmaoistické duchovní vakuum. Obrovské popularity Falun Gongu se však zalekla čínská komunistická strana a v roce 1999 jej zakázala. Tehdy měl více než 60 milionů přívrženců, mezi nimiž nechyběli ani nejvyšší představitelé Číny. Na otázky o Falun Gongu odpovídá David Kilgour.

Proč se stali obětí transplantací právě členové Falun Gongu?

"Praktikující Falung Gongu nekouří, nepijí, cvičí každý den, jsou zdraví, proto se předpokládá, že jejich orgány mají vyšší kvalitu. Počet obětí odhadujeme na tisíce, protože v Číně se od začátku pronásledování Falun Gongu (v roce 1999) uskutečnilo zhruba 41 a půl tisíce nevysvětlitelných transplantací. Víme, že některé orgány pocházejí od popravených vězňů a velmi malé množství od rodinných dárců. Ale jejich počet absolutně neodpovídá obrovskému nárůstu transplantací. Takže určitě tisíce lidí."

Logo

Jak probíhají odběry orgánů?

"Máme svědectví manželky chirurga. Její manžel trpěl hrůznými sny. Nakonec se jí svěřil s tím, že přibližně dvou tisícům zajatců z Falun Gongu, kteří byli pod vlivem anestetik, osobně odebral oční rohovky. Žádný z nich operaci nepřežil, protože další chirurgové jim odňali jiné zdravé orgány a všechna těla pak byla spálena. To se mělo stát na severovýchodě Číny během dvou let do října 2003, kdy v této praxi odmítl pokračovat. Teď žije v Kanadě a jeho žena ve Spojených státech."

Máte i další důkazy?

"Ano, máme jich osmnáct různých druhů. V naší zprávě najdete záznamy telefonátů do několika čínských nemocnic, které dosvědčují, že členové Falun Gongu jsou pro transplantace k dispozici. Jsou jim dělány odběry krve a další potřebná vyšetření a pak jsou zařazeni do registru v počítači. Je to asi takové, jako když přijdete do restaurace a vyberete si humra v akváriu. Setkal jsem se s člověkem, který teď žije na Tchaj-wanu. Přinesli mu osm různých ledvin, než se našla ta správná. To znamená, že osm lidí muselo zemřít kvůli transplantaci jedné ledviny. Že se něco takového děje v jedenadvacátém století, to je neuvěřitelné."

Logo

Komu tedy tyto zločiny prospívají?

"Lékaři vydělají spoustu peněz. Cena transplantace jedné ledviny se pohybuje kolem 60.000 dolarů. Nenašli jsme žádný důkaz, že peníze jdou přímo do státní pokladny. Většina peněz pravděpodobně zůstává nemocnici, ale část z nich dostane armáda, která transplantáty distribuuje. Nic takového by se ovšem v totalitní Číně nemohlo dít bez souhlasu shora. Jde o hrůznou kombinaci komunismu s dravým kapitalismem. Režim takto zlikviduje svého nepřítele. A nemocnice, kterým byl v posledních letech výrazně snížen rozpočet, si přivydělávají."

Podle Davida Kilgoura klienti přijíždějí hlavně z Kanady, USA, Singapuru a Indonésie. Amnesty International tato šokující obvinění ovšem doposud nepotvrdila, i když dlouhodobě poukazuje na hrubé porušování lidských práv v Číně i na pronásledování Falun Gongu. Zprávu se pokouší ověřit, což je však v této mezinárodním organizacím uzavřené zemi velmi obtížné.

Logo
autor: Lenka Svobodová
Spustit audio

Více z pořadu