Čeští dobrovolníci v izraelské armádě, Jom kipur a Výtvarná soutěž Památníku Terezín

6. říjen 2019

Dobrovolnický program izraelských obranných sil absolvují i Češi. Poselství židovského svátku Jom Kipur. Soutěž Památníku Terezín.

Dobrovolnický program izraelských obranných sil v oblasti logistiky se nazývá SAR-EL a ročně ho absolvuje 3 až 5 tisíc dobrovolníků z celého světa. Ti slouží jeden až tři týdny na vojenských základnách v Izraeli. Všichni dobrovolníci nosí pracovní uniformy izraelské armády se speciálními modrými výložkami, a tak nejsou považováni za vojáky a nepoužívají zbraně. I letos vyjeli dobrovolníci z Česka. O jejich zkušenosti se dozvíte v příspěvku Daniely Brůhové. 

Logo

Příští úterý s večerem začíná letos nejvýznamnější židovský svátek Jom kipur neboli Den smíření. Člověk pohlédne do svého nitra, váží dobré a zlé skutky, s pokorou se omlouvá Bohu i lidem. Více o smyslu svátku Jom Kipur vám řekne Leo Pavlát. 

Pozveme vás na výstavu, kterou na konci září zahájili v sídle Židovské obce v Teplicích.  Prohlédnout si můžete nejlepší výtvarné práce žáků a studentů, kteří se účastnili soutěže Památníku Terezín.  S předsedou Židovské obce v Teplicích Michaelem Lichtensteinem mluvila Veronika Kindlová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio