Cesta na západ - Příběh o airagu a velkém lingamu (středa 6. července 2005)

6. červenec 2005

Už druhý den jedeme po nejdelší mongolské silnici se souvislým asfaltovým povrchem. Začíná v Ulánbátaru a končí ve 400 kilometrů vzdáleném městečku Arvajchér. "Ale my míříme o dalších 104 kilometrů dál, do oblasti rozsáhlých skalnatých kaňonů," říká Gombo a kontroluje přesnou vzdálenost na displeji GPS. Právě tam budeme hledat černé čápy.

Silnice do Arvajchéru je poněkud zvláštní, jako mořská vlna se stále pozvolna zvedá nahoru a stejně monotónně padá dolů. Neméně fádní je i okolní krajina. Napravo, nalevo, vepředu, vzadu - všude samá step. Pustá a nekonečná. Jediné vytržení z uspávající jízdy představují malé osady roztroušené podél silnice. Dvě rovnoběžné řady bizarních stavení připomínají westernové městečko. Když se kolem prožene ještě nějaký jezdec na koni, promění se iluze takřka ve skutečnost. Pravda je však úplně jiná, osady jsou zde hlavně pro řidiče. Nabídka poskytovaných služeb je všude zhruba stejná - jeden dva pneuservisy, pár autoopraven v dřevěných chatrčích či vyřazených železničních vagónech a několik jurt. Většina z nich funguje jako guanzy - mongolské hospody nejnižší cenové kategorie. Chybět nemůže ani malý stánek s kumysem, správně řečeno s airagem, opravuje mě Gombo. Kumys je totiž ruský název, který by žádný Mongol nikdy nepoužil. "Láska" k bývalým okupantům zde stále přetrvává, stejně jako k sousední Číně.

Typická osada na silnici spojující Ulánbátar s Arvajchérem

"Kousek od hlavní silnice leží jedno z nejslavnější míst v celém Mongolsku," doporučuje Gombo návštěvu bývalého hlavního města Mongolské říše - Charchorinu. V roce 1220 ho zde založil Čingischán, který se nedaleko odsud údajně narodil. Kdysi dávno bylo v této části světa něčím unikátní. Skládalo se totiž z pravoúhlých ulic a obepínalo ho mohutné opevnění. Do dnešní doby toho moc nezbylo. Hlavním magnetem pro turisty je buddhistický chrám Erdenezú. Nachází se v něm řada vzácných soch a nástěnných maleb. Nás však hlavně zaujal jeden lingam, ležící nedaleko od chrámu. Tento typický symbol hinduistického náboženství totiž vůbec nezapadá do zdejší buddhistické tradice.

Mongolští poutníci v buddhistickém klášteře Erdenezú
autor: Jan Schlindenbuch
Spustit audio