Cesta do Sibiře – s českým učitelem Josefem Kořenským

30. červenec 2013

Musíme si to přiznat, vážení přátelé, i když nás to možná nepotěší, ale v naší historii nemáme příliš mnoho světově proslulých cestovatelů a objevitelů bílých míst na mapách světa. Samotný fakt, že naše středoevropská kotlina je poměrně vzdálena všem mořským břehům, patrně způsobil, že se nemůžeme pyšnit žádným jménem tak pronikavého zvuku, jaký mají mezi mořeplavci například Vasco de Gama, Marco Polo, Magalhaes, James Cook, či dokonce Cristobal Colon.

Tuším, že už v tuto chvíli protestujete - a máte na jazyku jména Františka Běhounka, Emila Holuba, Vojty Náprstka, Vojtěch Alberta Friče ... a pak také nezapomenutelné dvojice inženýrů Hanzelky a Zikmunda. Ne, nezapomněl jsem na všechny ty odvážné muže, kteří se vydávali daleko za hranice naší malé republiky, aby nám přinášeli zprávy o tom, co na vlastní oči spatří jen málokdo z nás. Ale málo platné – objevitelé nových světů, nových pevnin, či moří, to nebyli. Na druhou stranu – máme v historii několik jmen cestovatelů, kteří už téměř upadli v zapomnění i ve své otčině. Jedním z nich je středoškolský učitel z pražského Smíchova Josef Kořenský.

Josef Kořenský-1930

Kořenský se narodil 26. července 1847 v obci Sušno nedaleko Mladé Boleslavi. Byl učitelem zeměpisu a po letech se stal ředitelem dívčí školy na Smíchově. Byl osobním přítelem a učitelem Vojty Náprstka. V letech 1893-4 uskutečnil cestu kolem světa. Další své pouti podnikal však zpravidla v průběhu školních prázdnin. Kořenský se dožil požehnaného věku jednadevadesáti let. Když před rozhlasovým mikrofonem v roce 1932 vzpomínal na svou cestu do Sibiře, jak říkával, bylo mu téměř pětaosmdesát. Svou vzpomínkou nás zavádí až do doby sklonku 19. století.

Druhá přednáška, kterou Kořenský v pražském Radiojournalu přednesl 1. ledna 1933, se týkala údajného přesídlení svatobernardských řeholníků z Hory sv. Bernarda do Tibetu. Kořenský, který během svého života procestoval také jihovýchodní Asii, uvedl tuto záležitost na pravou míru.

Kořenský nepatřil – ve shodě s tím, co jsme uvedli na začátku – mezi objevitele nových koutů světa. Ty země, které navštívil, však důkladně prozkoumal. Svoje zjištění pečlivě zaznamenával a po návratu z cest poznatky zejména přírodovědeckého charakteru zpracoval do celé řady publikací. Mezi jinými pojmenoval jednu takto: "Nové cesty po světě, například v Jižním moři, mládeži vypravuje Josef Kořenský"…
Profesor a cestovatel Kořenský zemřel v Praze 8. října 1938.

Josef Kořenský - 1930
Spustit audio