Český svaz ochránců přírody Vlašim zachraňuje škeble

1. září 2004

Již týden členové Českého svazu ochránců přírody Vlašim zachraňují na přehradní nádrži Němčice u Keblova (okr. Benešov) škeble uvízlé v bahně vypouštěné přehrady. Celkem bylo do dnešního dne přeneseno více jak 7.000 škeblí říčních.

Plánované vypouštění přehradní nádrže Němčice je spojeno s odbahněním její zadní části a opravou výpustního zařízení. Největší množství škeblí, více než 5.500 ks, bylo přemístěno v prvních dvou dnech vypouštění, kdy se obnažila typická místa výskytu - mělké zátoky. Vypouštění bude probíhat po dobu tří až pěti týdnů rychlostí 10 - 20 cm za den a jeho rychlost bude Povodí Vltavy regulovat ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Vlašim (celkově by měla voda v přehradě klesnout o čtyři metry). Po tuto dobu budou pravidelně v jedno až dvoudenních intervalech členové Českého svazu ochránců přírody Vlašim obcházet břehy nádrže a přemísťovat škeble, které zůstaly na břehu, zpátky do vody.

Záchrana škeblí

Lenka Šafránková ze Stanice pro handicapované živočichy Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi k tomu říká: "Díky spolupráci s Povodím Vltavy, které upravilo rychlost poklesu hladiny, se podaří většinu škeblí v přehradě zachránit.".

Škeble říční
autor: Karel Kříž
Spustit audio

Více z pořadu