Červená středa, zapomenutý básník Louis Fürnberg a role andělů v židovství

24. listopad 2019

Červená středa připomíná pronásledované pro jejich víru. Neprávem zapomenutý básník Louis Fürnberg. Role andělů v židovství.

Za tři dny bude Červená středa, jejímž smyslem je veřejně připomenout lidi  pronásledované pro jejich náboženské přesvědčení. Znakem této iniciativy je rozsvícené červené světlo, které symbolizuje krev trpících pro víru. V Česku tato tradice začala před rokem a zapojit se do ní může každý – například modlitbou za pronásledované, zorganizováním setkání nebo nasvícením budovy červeným světlem. Více se dozvíte v příspěvku Jany Šustové.

Andělé

Když se řekne „pražská německá literatura“, každý si vzpomene na Kafku, Broda nebo Werfela. Patřil mezi ně ale i dnes neprávem zapomenutý jihlavský rodák Louis Fürnberg, který většinu života strávil v Praze. Letos od narození tohoto spisovatele, básníka a literárního teoretika uplynulo 110 let. Jeho dílo je dosud podnětné, v českém překladu Pavla Eisnera je nejznámější novela Amadé a Casanova. O Fürnbergově pohnutém životě natáčela Terezie Jirásková s germanistkou Vierou Glosíkovou.

Slovo anděl pochází z latinského angelus a takto je zakotveno v křesťanské tradici. Jak však na anděly nahlíží judaismus? Dozvíte se od Leo Pavláta.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio