Čápi s "batůžky" se vracejí

4. duben 2000

O víkendu se ke svému hnízdu na Rakovnicku vrátil sameček čápa černého Kryštof, který je v rámci projektu Africká odysea sledován od minulého léta. Díky tomu, že byl Kryštof označen novým typem solárního satelitního vysílače, podařilo se detailně zmapovat nejen jeho cestu do zimoviště, ale -a to vůbec poprvé- i jeho zpáteční cestu do střední Evropy

Po příletu do oblasti zimovišť se Kryštof nejprve zdržoval na jihu Mauritánie, odkud se v prosinci přesunul na západ Mali. Když v Mali vyschly i poslední zdroje vody, přestěhoval se do Sierry Leone.

Na cestu k domovu se Kryštof vydal 2. března. Afrikou postupoval velmi rychle, nad Saharou dokonce překonal dosavadní "čapí rekord", když za jediný den uletěl 488 kilometrů. Evropských břehů dosáhl u Gibraltaru 13. března. Ve Španělsku, Francii a Švýcarsku si pak už dopřával několikadenní zastávky. Celkem mu 5700 kilometrů dlouhá cesta, která vedla přes území jedenácti států, trvala 31 dní.

Kryštofově partnerce Dominice funguje satelitní vysílač velmi špatně. Z údajů, které jsou k dispozici, se dá vyvozovat, že v těchto dnech letí nad Španělskem nebo Francií.

Už před deseti dny se na hnízdišti v Brdech podařilo podle signálů pozemního vysílače zaznamenat samečka Davida, který byl sledován v sezóně 1998-1999. David měl ovšem cestu domů daleko kratší než Kryštof nebo Dominika - jako jediný z čápů s "batůžky" totiž zimuje nikoli v subsaharské Africe, ale na jihu Španělska.

Hlavním organizátorem projektu Africká odysea, který probíhá od roku 1995, je Český rozhlas. Satelitní sledování čápů podporuje společnost DHL International Česká republika.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio