Čápi s "batůžky" se sešli na hnízdě

18. duben 2000

Po více než sedmi měsících odloučení se na svém hnízdě u Rakovníka znovu setkali černí čápi Kryštof a Dominika. Kryštof se na hnízdiště vrátil už před dvěma týdny. Dominiku se v jeho blízkosti podařilo poprvé zaznamenat v sobotu 15. dubna večer a v neděli 16. dubna byli oba čápi na svém staronovém hnízdě. Kryštof tak Dominice osvědčil překvapivou věrnost.

Kryštof a Dominika jsou v rámci projektu Africká odysea monitorováni od loňského léta, kdy na Rakovnicku odchovali čtyři mláďata. V srpnu se nezávisle na sobě vydali do afrických zimovišť - shodou okolností se oba zastavili na jihu Mauritánie, jen asi sto kilometrů od sebe. Zatímco Dominika v jižní Mauritánii prožila větší část zimy, Kryštof se přesunul nejprve do Mali a poté do Sierry Leone.

Podobně jako Kryštofa, i Dominiku sledovala v prosinci na jejím zimovišti expedice Českého rozhlasu. Poblíž městečka Maghama zimovala Dominika ve společnosti dalších nejméně 75 černých čápů; obvyklé přitom je, že se černí čápi na zimovištích zdržují jednotlivě nebo jen v malých skupinkách. Ve druhé polovině února Dominika přeletěla do východního Senegalu a pak se její satelitní vysílač odmlčel. Znovu se několikrát ozval až v posledních týdnech, souřadnice však nebylo možné vypočítat, a tak nezbylo, než Dominičinu polohu velmi přibližně odhadovat podle polohy družic v okamžiku zachycení ojedinělých signálů vysílače. Zdá se, že podobně jako cestou do zimovišť se i domů Dominika vracela oklikou přes severní Francii a Belgii. Její zpáteční cesta měřila pět až šest tisíc kilometrů.

Loni Kryštof a Dominika hnízdili na staré uschlé borovici, která hrozila zřícením. V předjaří ji proto spolupracovníci projektu Africká odysea pokáceli a hnízdo přestěhovali na vedlejší buk. Jak se zdá, čápi toto staronové hnízdo přijali a brzo se na něm budou střídat v sezení na vajíčkách.

Jakoby u příležitosti Dominičina návratu vysílá ve středu od 19 hodin německá veřejnoprávní televize Bayerisches Fernsehen (BR) půlhodinový dokument o Kryštofovi a Dominice nazvaný Princezna Gibraltaru. Delší verzi tohoto dokumentu uvede v létě také stanice ARD. Zda bude odvysílán i některou z českých televizí, není dosud známo.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio