Brněnští vědci testovali roboty záchranáře určené pro vojenské zásahy

Dokáží odhalit radiaci nebo vytvořit trojrozměrný model okolního prostředí. Schopnosti robotů záchranářů otestovali při simulovaném zásahu vědci z Vysokého učení technického v Brně. Na experimentu spolupracovali s vojáky a hasiči, kterým by autonomní robotický systém měl do několika let usnadňovat práci v terénu.

 „Pokusili jsme se o co nejvěrnější simulaci potenciálně reálné mise. Nějací teroristé se zmocní radioaktivního materiálu a při jeho převozu jsou zastaveni silovými složkami a dojde k úniku tohoto radioaktivního materiálu. A aby nemuseli do oblasti osoby, tak snahou bylo přesně pomocí strojů zjistit, kde jaká radiace je,“ vysvětluje Luděk Žalud z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně.

Na vývoji robotických záchranářů pracuje více než 15 let. Za tu dobu spolu s kolegy představil několik typů strojů. Starší modely využívají už například hasiči nebo vojáci.

Vědci s robotem a dronem, které testovali při experimentu

„Roboty Orpheus má od nás k dispozici armáda a jsou ovládáni v reálném čase, pomocí joysticku. Člověk musí celou dobu ten stroj řídit. Snažíme se dosáhnout toho, aby mu mohl člověk jenom zadat úkoly a stroj je poté plnil autonomně. Bude operovat v oblasti, která je pro člověka nebezpečná nebo nedostupná a převezme na sebe riziko, že bude třeba ozářen nebo zničen,“ říká Žalud.

Aby mohl armádní robot fungovat nezávisle na člověku, museli vědci zlepšit jeho technické vybavení. Kostra stroje ale zůstala stejná jako u předchozích modelů, dodává výzkumník Tomáš Lázna a pokračuje: „Robot využívá čtyřkolový diferenciální podvozek, podobný princip jako tank. Tento je v současnosti vybavený technologií pro autonomní navigaci a dále senzory radiace, ale není vybaven scannerem, který by mu umožňoval se v tom terénu dobře orientovat. Je odkázán na pomoc dalších robotů, kteří mu poskytnou mapové podklady a podobně.“

Robot Orpheus hledá radioaktivní materiál v rámci simulovaného zásahu

V rámci experimentu proto kromě pozemního stroje na operaci dohlížel ještě speciálně vybavený dron. Právě systém několika spolupracujících robotů plánují brněnští výzkumníci nabídnout i pro civilní využití.

Některé technologie armádních strojů pak vědci využili i při vývoji robotického scanneru určeného pro oblast medicíny. Jeho trojrozměrné snímky tkáně pomohou například dermatologům nebo lékařům z popáleninových center.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio