Božena Němcová: Dobré kmotřinky

16. únor 2012

Sbírka Národní báchorky a pověsti (1845–1847) obsahuje různé žánry lidové prozaické slovesnosti – fantastické i humorné pohádky, vyprávění anekdotického i novelistického rázu, pověsti, legendy.

Božena Němcová: Dobré kmotřinky

Čte: Taťjana Medvecká
Natočeno: 2011

Sbírka Národní báchorky a pověsti (1845–1847) obsahuje různé žánry lidové prozaické slovesnosti – fantastické i humorné pohádky, vyprávění anekdotického i novelistického rázu, pověsti, legendy. Větší část skladeb se opírá o lidové podání z českého severovýchodu a z Chodska, někdy uvedla autorka do pohádkové podoby látky romantických povídek, několik příběhů je jejím dílem. Při tvorbě pohádek nešlo Němcové o národopisnou dokumentárnost, nýbrž o umělecké zpracování, které učiní původní mluve­ný a improvizovaný text folklórní textem psané literatury. Pochopila, že pohádka jakožto fixovaný sen svých lidových tvůrců je neodmyslitelná od reality prostředí, v němž se zrodila a žije, a vnesla tuto realitu českého venkova do svých literárních pohádek pomocí postav venkovského světa, zpodobováním pracovních zvyklostí, výjevů z vesnického životního a ročního cyklu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.