Borovici Thunbergovu v trojské Japonské zahradě vysadila Madeleine Albrightová

Venkovní expozice Botanické zahrady hlavního města Prahy v Troji se rozkládají na 20 hektarech půdy a neustále se upravují a vylepšují. Jako první si návštěvníci prohlédli v roce 1992 Ornamentální zahradu. My vás dnes vezmeme do Japonské zahrady, která patří k nejnavštěvovanějším expozicím. Krásná je v každém ročním období.

Styl japonské zahrady do naší uspěchané doby vnáší klid, místo pro uvolnění mysli a meditaci. Japonská zahrada v botanické v Troji se začala budovat v roce 1995 na ploše 0,67 hektaru a pro veřejnost byla otevřena v roce 1997. Expozice je tvořena ze dvou částí. První představuje horskou krajinu s chýší a jezírkem. Ve druhé, sbírkové části, jsou shromažďovány rostliny pocházející z Číny a Japonska. Základními prvky zahrady jsou voda, kámen a rostliny.

Jednotlivé rostliny mají v tradici japonských zahrad svou symboliku. Například javory symbolizují podzim či moudrost. Ve zdejší zahradě můžete vidět jednu z nevětších sbírek kultivarů japonských javorů v České republice. Protikladem k nim jsou slivoně, symbolizující nový život, ctnost a dívčí krásu. Borovice představují věčný život a odolnost, pivoňky vznešenost, bohatství a moc.

Na podzim roku 2012 v této Japonské zahradě Madeleine Albrightová vysadila borovici Thunbergovu (Pinus thunbgerii). Asi 3 metry vysoký a téměř 70 let starý exemplář byl tvarován v Japonsku. Jeho okolí dotvořilo stylizované kamenné moře, ze kterého vyplouvají kameny symbolizující jednotlivé ostrovy japonského souostroví.

V Botanické zahradě v Troji jsou v září venkovní expozice otevřené denně od 9 do 19 hodin, v říjnu od 9 do 17 (podrobnosti na botanicka.cz).

autoři: Jolana Nováková , jp
Spustit audio