Blesková zpráva o neuvěřitelném překvapení (pondělí 22. února 1999, 13.00)

22. únor 1999

Složitou cestou přes Rakouský kulturní institut a Národní muzeum k nám právě doputovala zpráva od Phila Halla z Nigérie:

20. ledna byl u Gubi Dam poblíž Bachi v Nigérii zabit černý čáp označený vysílači a barevným (692) a kovovým kroužkem (BX 4801 NMuseum Praha). Není pochyb, že jde o Jakuba.

Jakub byl na jaře a v létě 1997 hnízdním partnerem Kristýny. Do Afriky se vydal východní cestou přes Bospor a doletěl až do Nigérie (což bylo samo o sobě velké překvapení). Tam se v listopadu 97 jeho vysílač odmlčel. Na jaře 98 jsme čekali na jeho návrat do Brd, jeho místo po boku Kristýny však zaujal David, který je teď ve Španělsku. V létě jsme se ještě pokoušeli najít Jakuba v Brdech zaměřováním z letadla, ale neuspěli jsme a byli jsme si skoro jisti, že už během zimy 97/98 zahynul.

Kde tedy byl v létě 98? A co se před měsícem stalo v Nigérii?

Budeme se snažit získat co nejdřív alespoň odpověď na druhou otázku.

mapa

První čápi na Gibraltaru (pondělí 22. února 1999)

Bohužel, skoro nic nového nevíme. Jen v pátek potvrdily družice Jonáše na jihu Španělska. U Kristýny a Davida se nové souřadnice neobjevily.

Čas se ale nachyluje. Když se proklikáte kalendáriem v pravém sloupci, zjistíte, že v roce 1996 mířila Kristýna touhle dobou ke Guinejskému zálivu, což byl velký výlet, který předcházel jejímu návratu domů.

Dnes přišla zpráva -udivená zpráva!- od Cristiny Parkes. První čápi už přes Gibraltar přeletují do Evropy, mnohem dřív, než v jiných letech.

Zůstaňte s námi!

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio