Beznadějní supové?

16. květen 2008

Osud indických supů vypadá podle článku na stránkách New Scientist skoro beznadějně.

Na počátku 90. let minulého století začali po celé Asii hromadně hynout supové. Jak se ukázalo, viníkem byl protizánětlivý lék diclofenac, který místní farmáři používali k léčení dobytka. Diclofenac, kterým se mrchožraví ptáci intoxikovali při pojídání masa uhynulých krav, u nich i v malých dávkách způsobil smrtelné selhání ledvin. V Indii sice od roku 2006 platí zákaz používání diclofenacu, ale situaci to zřejmě příliš neřeší.

Andrew Cunnigham z Londýnské zoologické společnosti totiž zjistil, že diclofenac se stále dostává do země a je používán. Jeho zdrojem je údajně Čína. Podle jeho odhadů se nachází asi u 10 procent uhynulých krav. K tomu, aby během deseti let v Indii vyhynuly tři druhy supů - sup bělohlavý (Gyps fulvus), bengálský (Gyps bengalensis) a tenkozobý (Gyps tenuirostris) - by přitom stačilo pouhé jedno procento.

Vymizení supů by přitom mělo dopad na ekosystém i na člověka - bez supů se mrtvoly dobytka budou hromadit coby potrava pro potkany a zdivočelé psy. Ti jsou nebezpeční nejen dětem, ale i dospělým lidem, protože jsou mezi nimi i přenašeči vztekliny.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio