Atlantida

26. červenec 2004

Pro letošní sezónu připravil osvědčený tandem Miloslav Janíček (hudba, producent) a Richard Hes (texty, choreografie, režie) nové představení pro Křižíkovu fontánu. Po inspiraci pohádkou Malá mořská víla (premiéra 2000) a románem Victora Huga Notre Dame de Paris (premiéra 2002) si tvůrci jako předlohu vybrali legendu o zmizelé říši Atlantidě.

Příběh popisuje spor o trůn Atlantidy, který chce zestárlý císař Atis (zpívá Daniel Hůlka) předat svému synu Krollovi (Petr Kolář). Bohové si však přejí, aby vládla jeho dcera Persefóna (Bára Basiková) po sňatku s princem Kleitem (Bohuš Matuš). Kroll se s vůlí bohů odmítá smířit, svou sestru zavraždí a přivolá tak jejich hněv, který se obrátí proti celé říši, jež zmizí v hlubinách moře.

Křižíkova fontána skýtá vskutku magickou podívanou

Kromě umělců, kteří nazpívali náročné party této symfonické pop opery, a samotných autorů, se na této show podílejí mimo jiné kostýmní výtvarník Josef Jelínek, taneční skupina UNO, choreograf Křižíkovy fontány Tomáš Janíček a mnoho dalších. Kromě výpravné dekorace je - jako již v některých minulých projektech - využita efektní vodní stěna, na kterou se promítají filmové projekce. Tento efekt vytváří z představení unikátní vodní "Laternu magiku".

V letošní sezóně uvádí agentura Orfeus další dvě premiéry vodních show - výběr z Mozartových symfonií (G moll a Pražská symfonie) a k příležitosti stého výročí úmrtí Antonína Dvořáka výběr z jeho Requiem.

Křižíkova fontána byla při povodních v roce 2002 kompletně zatopena. Nyní je po rekonstrukci již druhou sezónu v plném provozu a hraje pro návštěvníky čtyři představení denně (20:00-23:00).

Program Křižíkovy fontány

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu