Apoštol atheismu chystá útok na Harryho Pottera

2. listopad 2008

Přední britský ateista a oxfordský biolog Richard Dawkins se po údajném zúčtování s vírou v Boha hodlá pustit do Harryho Pottera. Radikální ateista a darwinista na sebe upozornil zejména bestsellerem The God Delusion (česky Blouznění o Bohu), v němž se pokusil zkoumat boží existenci jako vědeckou hypotézu, kterou vzápětí vyvrátil jako krajně nepravděpodobnou, a navíc zbytečnou či přímo škodlivou. Nyní se badatel chce pustit do víry v čarodějnictví, která v poslední době eskaluje mezi dětmi a má na ně prý neméně negativní dopad jako náboženství.

"Příští rok chci napsat knihu pro děti, v níž se je pokusím upozornit na nebezpečí mytologického myšlení. Víra v nevědecké pohádky je na postupu a znemožňuje dětem správně myslet," řekl vědec deníku The Daily Telegraph.

Dawkins podle vlastních slov nikdy nevzal do ruky románovou ságu o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Přesto chce důkladně prozkoumat účinky, jaké může mít na dětskou psychiku víra v čáry a kouzla. "I mé dětství bylo poznamenáno příběhy, v nichž se žáby měnily v princezny a naopak. Těžko říci, zda to má negativní dopad na racionalitu. Je to téma pro výzkum," říká biolog. Na děti se prý hodlá zaměnit zejména proto, že děti jsou podle něj předčasně využívány náboženskými formacemi a označovány opak za křesťany či muslimy ve věku, kdy o tom nemohou nikterak rozhodovat. "Strašení dětí peklem je kriminální čin. Je to v mnohém ohledu horší, než fyzické násilí," říká autor kvalitních, i když kontroverzních knih o evoluci Sobecký gen či Slepý hodinář.

autor: rma
Spustit audio