Albertov 1989 a další události...

15. prosinec 2009

Český exil po roce 1989. Proměna veřejného a soukromého. Seznamy kontrarozvědky. To jsou některá z témat úterního večera s Reginou, kde se vracíme také ke vzpomínkám na tehdejší události slovy známých osobností a připomínáme také řeč dochovaných dokumentů.

17. listopad roku 1989 je možné si připomenout z mnoha úhlů pohledu. V úterý 15. prosince si od 20.00 hodin můžeme připomenout také postupný vývoj událostí tak, jak ho viděla například Yvonne Přenosilová.

Další ze střípků doplňuje herec a režisér Jan Kačer, který při vyslovení listopadu má hned dvě základní vzpomínky, jak si můžete také poslechnout. První připomíná semknutí herců a studentů:

Provolání vysokoškolských studentů - Fotoarchiv Jirky Venclíka

Divadla se stala jedním z center předávání reálných zpráv o situaci. Další formou byly tzv. "spanilé jízdy" herců po městech republiky. Právě jedna z takových cest, na demonstraci do Ostravy, změnila mnohé...

Předávání reálných informací šlo v prvních dnech opravdu velmi ztuha, jak už zazní také ve vzpomínce Marcely Augustové.

Gustáv Husák

Rok 1989 očima roku 2009
Dvacáté výročí pádu totality v dnešních očích získává rozměr uplynulých let, které už na každém nechaly jiné stopy. Někdo je stále plný nadšení, jiný naopak plný deziluze. Za všechny můžeme připomenout, jak listopad roku 1989 a následné události vnímá Lucie Bílá a Radek John.

Radek John

Albertov 1989 - 20. výročí Sametové revoluce
Albertov 1989 - 20. výročí Sametové revoluce, tak už se jmenuje výstava, která od 17.11. probíhá v areálu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Do 10. ledna si každý všední den od 9.00 do 17.00 hodin můžete připomenout události, které se daly do pohybu na Albertově.
Expozicí už můžeme projít při povídání s hlavní kurátorkou Evou Novotnou, vedoucí geografické knihovny Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Shromáždění na Albertově v roce 1989

I když výstava v Přírodovědecké fakultě potrvá do 10. ledna, není vyloučeno, že se s ní potkáte ještě později...

Navíc můžeme s Evou Novotnou připojit ještě perličku ze zákulisí vzniku výstavy Albertov 1989. Zároveň se tak vrátíme ke shánění materiálů a oblastem, které by si i v dnešní době zasloužily lepší zmapování.

Výstava Albertov 1989

Listopad 1989 jako dar. Tak tehdejší události vidí Eva Novotná, i když zdaleka všechno není ideální.

Příští Večer s Reginou, který zasvětíme připomínce 20. výročí pádu totality, už bude patřit Centru orální historie. Společně s Miroslavem Vaňkem si představíme nejen práci historiků, ale připravili jsme pro vás také řadu osobních vzpomínek tehdejších aktérů.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio