Afghánský student dostal 20 let za kritiku ženských práv v islámu

22. říjen 2008

Místo trestu smrti dvacet roků vězení, takový je rozsudek odvolacího soudu v Kábulu pro mladého novináře Parweze Kambakše. Student univerzity na severu Afghánistánu se provinil tím, že z internetu stáhl kritický článek o postavení žen v islámské společnosti. Případ vzbudil velkou pozornost i v zahraničí.

Čtyřiadvacetiletý Parwez Kambakš je ve vězení už rok. Letos v lednu jej prvoinstanční soud ve městě Mazáre Šaríf odsoudil k trestu smrti.

Mladý korespondent lokálních novin a student žurnalistiky se přitom měl provinit jedinou věcí - z pákistánského internetového diskusního serveru stáhnul a vytisknul článek, ve kterém se píše, že prorok Mohamed ignoroval práva žen.

Odvolací soud změnil rozsudek na 20 let vězení. Parwez se je ještě může odvolat k nejvyššímu soudu, pokud ale i ten potvrdí jeho vinu, může se už spolehnout jen na případnou milost prezidenta Hamída Karzáího.

"Afghánistán se vydal na špatnou cestu. Vracíme se zpátky k fundamentalismu, který je nebezpečný pro mladou generaci. Měli bychom mít svobodný přístup k informacím, právo číst, co chceme," řekl Radiožurnálu Parwezův bratr Jakub Ibrahimi, který bojuje za jeho osvobození.

O osvobození Kambaše usiluje i organizace Reportéři bez hranic. Obrátila se na prezidenta Karzáího a vyzvala ho, aby zasáhl. Mezinárodní federace novinářů zase kritizuje soud za to, že verdikt vynesl za zavřenými dveřmi a nedal obviněnému žurnalistovi možnost obhajoby.

autoři: dka , jma
Spustit audio