A jak to bylo dál...?

21. srpen 2008

Srpnové události roku 1968 se zapsaly nejen do paměti lidí, ale v následujících letech také velmi ovlivnily osudy obyvatel Československa. Rozhlasoví redaktoři, jejichž hlasy se ozývaly ve vzrušených dnech srpna z radiopřijímačů, museli z rozhlasu odejít. Dvouhodinový pořad "Jak to bylo dál ..." bude mozaikou ve které nahlédneme nejen do "příběhu rozhlasu", jak vrcholil v srpnových dnech před 40. lety, ale především do dalších osudů rozhlasových tvůrců a jejich posluchačů.

Tak to trvalo téměř dvě desetiletí. V pořadu uslyšíme "povědomé" hlasy Věry Šťovíčkové, Jana Petránka, Karla Jezdinského, Vladimíra Príkazského a dalších rozhlasáků.
Všichni, kteří pak při následných "prověrkách" odmítli přistoupit na to, že okupace byla bratrskou pomocí, byli profesionálně odepsáni a z rozhlasových studií, ze škol, a z dalších specializovaných profesí odcházeli do kotelen, maringotek a na ta nejméně kvalifikovaná povolání. A pak jsou tu oběti nejtěžší. V některých rodinách nesměli na výročí 21. srpna ani položit květiny na hroby svých nejbližších - zabitých okupanty v srpnových dnech. Bylo to totiž vnímáno jako politická provokace.
Na základě jarní výzvy ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha se totiž přihlásilo mnoho posluchačů, jejichž dopisy budou citovány a za kterými se pak rozhlasoví redaktoři rozjeli s mikrofonem. Díky tomu budou poprvé zveřejněny mnohé z pohnutých osudů řady neznámých a jejich rodin.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio