Porotci zvažují vinu Michaela Jacksona

Americký popový idol Michael Jackson by se měl už zanedlouho dozvědět, zda půjde do vězení, nebo zůstane na svobodě. Porota soudu v kalifornské Santa Marii v pondělí pokračovala ve zvažování, zda je, či není vinen ze zneužití nezletilého chlapce. Soudní proces s Michaelem Jacksonem si za Atlantikem udržuje stále velkou pozornost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Jackson

Michael Jackson | Zdroj: ČTK

Na satelitním kanálu SKY News začíná další epizoda dokumentárního seriálu - či jak to vlastně nazvat, nad kterým asi mnohý Evropan bude kroutit hlavou. Jde o jednu z televizních rekonstrukcí dění v soudní síni města Santa Maria.

Soudce Rodney Melville totiž nepovolil, aby televizní stanice přenášely jednání v přímém přenosu. Několik desítek neznámých herců tak dostalo dobře placenou příležitost blýsknout se před očima milionů diváků. A pro ty herce, jejichž vizáž jim pomohla k roli samotného Michaela Jacksona, to neznamená ani moc dřiny. Scénář pro ně se podle všeho sestává takřka výhradně z instrukcí typu "tváří se znechuceně" nebo "obrátí oči v sloup". Nejvíc práce měli v posledním díle představitelé žalobce Rona Zenona a obhájce Thomase Mesereau, kteří v pátek přednesli závěrečnou řeč.

Obhájce Meserau vykreslil Jacksona jako podivína, který nevěří dospělým. Nakolik podivný může Michael Jackson být, neprovinil se podle obhajoby ani jediným z deseti článků žaloby, které se pohybují od spiknutí za účelem zneužití dítěte, přes podávání alkoholických nápojů nezletilým, až po nejzávážnější - samotné pohlavní zneužití dítěte. Závěrečné slovo patří v Kalifornii vždy žalobci - jak ale divákům sdělil průvodce televizní dramatizace, před jeho konečným proslovem k porotě došlo k nečekanému dramatu.

To, když se Jacksonovy sestry, Janet a La Toya, rozhodly opustit demonstrativně soudní síň - a opravdu, šlo také o nejakčnější scénu po mnoha hodinách dramatizace - představitelky Jacksonových sester významně povstaly a odešly se sklopenýma očima.

Televizní dramatizace soudního jednání je ale pouhou součástí mnohem širšího mediálního kolotoče - v Santa Marii jsou akreditovány stovky novinářů, na své si přijdou desítky právních odborníků - jak si nechávají říkat - kteří zasvěceně komentují každou výpověď svědků. Například, když bývalý kuchař uvedl, že viděl ruku Michaela Jacksona za trenýrkami jednoho z dětských návštěvníků, sdělili všem divákům, že to Michaelovi moc nepomůže.

Nebo, když někdejší dětská filmová hvězda, Maculay Culkin vysvětloval, že mezi ním a Michaelem k ničemu nedošlo, usoudili analytici, že tahle výpověď nejspíš Jacksonovi pomůže. Ano - přeháním - ale opravdu jenom trochu. Proces s Michaelem Jacksonem je z pohledu středoevropana opravdu bizarní směsí místy až bulvárního zpravodajství, na kterém se podílejí i jinak vážení novináři.

Zmínění právní odporníci odhadují, že by porota měla vynést verdikt v následujících dnech nebo v příštím týdnu. V kolika bodech obžaloby bude Michael Jackson uznán vinným - pokud vůbec - není jisté, stejně jako ani jaký trest dostane. Jisté ale je, že konce procesu budou určitě litovat všichni ti herci a zasvěcení odborníci, pro které znamená skvělou příležitost k výdělku.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme