80 let od Mnichovské dohody

V září 1938 se politická a národnostní situace v Československu vyhrotila. Henleinovci podporovaní většinou německého obyvatelstva i Hitlerem veřejně vystoupili a mnohdy násilně prosazovali své zájmy. Dramatické události ukončila Mnichovská dohoda. Československo se muselo vzdát pohraničí, kde převažovalo obyvatelstvo německé národnosti. Události, které Mnichovu předcházely, vám připomene nový seriál Jaroslav Skalického.

Náš reportér Jaroslav Skalický zemřel v červenci roku 2019. V rozhlase pracoval 38 let. Poslechněte si jeho další výborné reportáže.

29. září to bylo 80 let, co evropské mocnosti uzavřením mnichovské dohody rozhodly o odstoupení československého pohraničí nacistickému Německu. Řešení národnostních problémů podle požadavku nacistů mělo zachránit mír v Evropě. Bylo ale dalším krokem Hitlera k ovládnutí Československa. Poslechněte si, co přímo po dohodě následovalo a jaké reakce vyvolávala.

Mnichov 1938: FAKTA A MÝTY

Šlo dohodě předejít? Šlo podpisu dohody předejít? Jak dohoda ovlivnila naši národní identitu? A proč se vůbec západní země rozhodly právě pro tento postup? Podívejte se na diskuzi moderátorky Lucie Vopálenské s renomovanými odborníky.

Diskuzi jsme vysílali společně s Českým rozhlasem Plus.

Hosté:

  • Mgr. Václav Houfek, ředitel, kurátor sbírek umění a grafiky
  • prof. PhDr. Jiří Kocian, CSc, vysokoškolský pedagog, Ústav pro soudobé dějiny AV ČR
  • PhDr. Karel Straka, Ph.D., Vojenský historický ústav Praha
  • Tomáš Jelínek, Ph.D., Česko-německý fond budoucnosti
  • PhDr. Petr Nováček - historik a politický komentátor Českého rozhlasu
autor: Jaroslav Skalický
Spustit audio