8. díl Posel z Liptákova

24. listopad 2007

1977 - rok založení Charty 77 a podepisování Anticharty. Prezidentem Československé socialistické republiky byl Gustáv Husák. František Tomášek se stal kardinálem, ve Francii naposledy popravili gilotinou, byl zaznamenán poslední případ pravých neštovic, narodili se uruguayská herečka a zpěvačka Natalie Oreiro, zpěvák Vlastimil Horváth, francouzský fotbalista Thierry Henry, zemřeli malíř Jan Zrzavý, britský komik Charles Chaplin a francouzský básník Jacques Prevert. Premiéru měl Posel z Liptákova.

Zdeněk Sverák vypočítává herce a techniky DJC:

Oscarový filmový režisér Jiří Menzel přichází do souboru v roce 1976.

V divadle byl Jiří Menzel do roku 1979. Takto stručně odpověděl v pořadu 2 na 1 na otázku jak vzpomíná na svoje působení u Cimrmanů:

0:00
/
0:00

V roce 1977 rozšiřuje soubor také skladatel Jaroslav Uhlíř jako druhý dirigent v představení Cimrman v říši hudby.

Přiznává bohém Uhlíř a vysvětluje, proč jeho angažmá nemělo dlouhého trvání.

Seminář Expedice do kraje Cimrmanova stáří, tedy představení Posel z Liptákova, bylo poprvé slavnostně uvedeno 20. dubna.

Miloň Čepelka tehdy doslova prohlásil: "Už pohádkou jste nastoupili špatnou cestu a tady jste to dovršili." Později se mu prý hra ale zalíbila.

Premiéře Posla z Liptákova předcházelo o šest dní dříve, tedy 14. dubna 1977 předváděcí nebo možná přesněji schvalovací představení. Zdeněk Svěrák předčítá ze svých deníkových záznamů a Ladislav Smoljak vysvětluje dobové reálie:

0:00
/
0:00

Posel z Liptákova je čtvrtá nejhranější z celkem čtrnácti her na repertoáru divadla. K dnešnímu dni se dočkala 869 repríz. A mají ji rádi i samotní herci. Jaroslav Weigel se svěřuje:

0:00
/
0:00

Jeho kolega Bořivoj Penc přitakává:

0:00
/
0:00

Blízká je tato hra i Václavu Kotkovi:

0:00
/
0:00

Právě Oldřich Unger následujícího roku opustil nejen divadlo, ale i socialistické Československo a usadil se v zámoří. Na jevišti ho nahradil Josef Koudelka.

0:00
/
0:00

I on zanedlouho - v roce 1980 - emigroval.

0:00
/
0:00

Představení Posel z Liptákova je zvláštní tím, jak už objasnil Ladislav Smojlak, že obsahuje kromě obvyklého semináře hned dvě jednoaktovky - Vizionář a Posel světla. Zatímco dosavadní ukázky byly z laskavě poskytnuté nahrávky, kterou Supraphon pořídil v červnu 1982, Posel světla, jednoaktová hra, jež se původně na desku nevešla, je z archívu Jana Beránka. Záznam vznikl 8. října 2004 v Divadle Járy Cimrmana:

Příště se posuneme do roku 1982, kdy měla premiéru hra Lijavec. Seriál Podzim s Járou najdete také na internetu v psané podobě na adrese www.rozhlas.cz/cimrman, ve zvuku pak na www.izurnal.cz/radionaprani.

Použité ukázky: Divadelní hra Posel z Liptákova (L. Smoljak, Z. Svěrák), CD - vydavatelství Supraphon Praha (1993)
Jednoaktová hra Posel světla - archiv Jana Beránka

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu