5. díl Němý Bobeš

3. listopad 2007

Rok uvedení šesté hry Divadla Járy Cimrmana "Němého Bobše" - 1971 - byl rokem, kdy se Čína stala členem OSN, švýcarské ženy získaly hlasovací právo, začalo se stavět pražské Jižní město, byl zprovozněn první úsek dálnice D1 z Prahy do Mirošovic, publikována první verze programovacího jazyka Pascal, narodili se ruský hokejista Pavel Bure, automobiloví závodníci Skot David Coulthard a Kanaďan Jacques Villeneuve, zemřeli čeští básníci František Hrubín a Josef Kainar a také zpěvák Doors Jim Morrison.

Poslední z her Divadla Járy Cimrmana inscenovaných v Malostranské besedě byl Němý Bobeš aneb český Tarzan.

Má podtitul "seminář s ukázkami dramatu zničeného v roce 1911 Josefem Padevětem a obnoveného po šedesáti letech Ladislavem Smoljakem a Zdeňkem Svěrákem". Premiéra byla 24. listopadu 1971, ukázky pocházejí z nahrávky pořízené v pražském Divadle hudby 11. února 1988.

Ladislav Smoljak o cimrmanovském humoru:

Ukázka z divadelní hry Němý Bobeš:

Hra Němý Bobeš je světovým unikátem ve způsobu, jakým Cimrman používal retrospektivu - výjimkou nejsou trojnásobná nebo dokonce čtyřnásobná retrospektivní vnoření.

A teď kousek z údajné kritiky Jana Nerudy v Národních listech z května roku 1881. Cituje Bořivoj Penc:

0:00
/
0:00

Představení Němý Bobeš viděl v Malostranské besedě i Jan Werich. Vzpomíná Zdeněk Svěrák:

Ukázka z divadelní hry Němý Bobeš:

Herec Jan Kašpar o své roli říká:

Toto je dialog profesora Smoljaka s odborníkem na lov zmijí doktorem Hrabětou:

V lednu 1972 se z rozhodnutí ředitele Státního divadelního studia Miloše Hercíka stěhuje Divadlo Járy Cimrmana do sálu pražské Reduty.

Na závěr čtvrtého dílu našeho podzimního seriálu se patří říci, že Němý Bobeš se k dnešnímu dni dočkal 787 repríz. 19. listopadu ho uvidí diváci ve Východočeském divadle v Pardubicích, na programu Žižkovského Divadla Járy Cimrmana je ve čtvrtek 13. prosince.

V pořadu byly užity ukázky z nahrávky představení natočeného Supraphonem 11. února 1988 v pražském Divadle hudby. Dosud odvysílané díly seriálu Podzim s Járou naleznete na internetu adresa je www.rozhlas.cz/izurnal/radionaprani nebo na adrese www.rozhlas.cz/cimrman.

V prosinci 1972 měla obnovenou premiéru hra Vyšetřování ztráty třídní knihy - děj byl přenesen do časů c. k. monarchie a ministr školství přejmenován na zemského školního radu. Za týden pokročíme k roku 1973 a hře Cimrman v říši hudby.

Použité ukázky: Divadelní hra Němý Bobeš (L. Smoljak, Z. Svěrák), CD - vydavatelství Supraphon Praha(1994)

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu