19. září: zmrzlý prapradědeček a jeden z Nedvědů

19. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 19. září, svátek má Zita. V kalendáriu se přesuneme do roku 1991 rovnou do Alp. To si takhle dva turisti vyšli na procházku a objevili v ledu tělo.

V Alpách se to stává, a tak si mysleli, že jde o nějakého horolezce. Ale ouha. Chlapík byl pod ledem 4 000 let. Podle místa nálezu mu dnes říkáme Ötzi.

Ötzi byl přibližně 165 cm vysoký, vážil asi 50 kg a jeho věk se odhaduje na 45 let. Spolu s mumií byly nalezeny i zbytky jeho oděvu, bot a výbavy. Ta sestávala z měděné sekery s tisovým topůrkem, pazourkového nože s jasanovou rukojetí, toulce se šípy s pazourkovými hroty a nedodělaného luku.

Jde o vůbec nejstarší zachovalou mumii člověka, a pokud byste onoho chlapíka vidět, musíte do muzea v Bolzanu.

A teď k dnešním narozeninám. František Nedvěd začínal jako tramp v osadní kapele Toronto, pak se s bratrem tak trochu proměnili na Brontosaury a myslím, že jejich příběh asi dobře znáte. Stejně tak, jako písničky.

Na prstech jedné ruky bych spočítal dny, kdy aspoň jedna u nás na Severu nezahraje. Všechno nejlepší k 72. narozeninám.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.