17. listopad 1989 minutu po minutě I.

27. únor 2012

Zajímá vás, co se dělo na úplném počátku sametové revoluce? Podívejte se, jak se "minutu po minutě" vyvíjela situace v Praze 17. listopadu 1989. V den, kdy se pomalu začal hroutit komunistický režim v tehdejším Československu.

15.40 - 500 až 600 lidí se schází před budovou patologického ústavu na Albertově v Praze. Další skupinky přicházejí.

15.46 - Ulice Na Slupi se pomalu zaplňuje, provolávají se hesla jako: "Za akademickou svobodu", "Proč se učit nesmysly", "Pro svobodnou republiku ve svobodné Evropě". Ulicí Ke Karlovu jde souvislý proud lidí.

16.00 - Shromáždění začíná. Zpívá se neoficiální studentská hymna Gaudeamus igitur. Monika Pajerová vítá demonstranty a oznamuje program. Státní bezpečnost odhaduje počet shromážděných na 15 tisíc. Objevují se zde různé transparenty například: "K vánocům svobodu!", "Studenti všech fakult, spojte se!", "Studenti, už nikdy o nás bez nás!", "Evropu bez politických vězňů", "Přestaňte bít studenty", "Respektujeme akademické svobody!", "Nechceme Miloše!", "Svobodnou republiku ve svobodné Evropě!", "Demisi dinosaurů!", "Jan Opletal - Jan Palach", "Nechceme kůl v plotě!" a další.

16.05 - Dr. Josef Šárka, který se účastnil pohřbu Jana Opletala v roce 1939, má první projev. Mluví jasně: "Studenti, nedejte se, jsem rád, že bojujete o to, o co jsme bojovali my tenkrát." Následuje bouřlivý potlesk a volání: "Svobodu! Svobodu!", pak dav volá: "Dialog! Dialog!"

16.10 - S druhým projevem přichází akademik Miroslav Katětov. Hovoří déle a rozebírá současnou situaci na vysokých školách a centrální řízení. Vyzývá především k nutnému dialogu.

16.20 - Opět bouřlivý potlesk a volání "Svobodu! Svobodu!"

16.23 - Před dav předstupuje Jiří Jaskmanický z Městské vysokoškolské rady. Lidé ho často přerušují nesouhlasem. Provolávají: "Kdo za to může?" Na otázku, co můžeme udělat pro lepší zítřek, následuje z davu odpověď: "Odstoupit, odstoupit!" Jaskmanický pokračuje: "O demokracii se musíme poprat! Podporujeme vysokoškolské časopisy!" Dav nesouhlasí. Na závěr říká: "V jednotě je naše síla." Chladný potlesk.

16.30 - Čtvrtý projev. Martin Klíma za nezávislé studenty. Mluví chytře. Celý text si můžete přečíst zde: Projev zástupce nezávislých studentů. Na konci projevu vyzývá k minutě ticha za mrtvé studenty, kteří zemřeli v Praze v roce 1939 a v roce 1989 v Pekingu.

16.37 - Shromáždění na minutu utichne. Posléze následuje bouřlivý aplaus a skandování hesel: "Ať žije Charta! Václavák! Ať žije Havel! Masaryk! Devátý!" Dav postupuje z Albertova směrem dolů.

16.40 Stávka oficiálně končí. Pořadatelé vyzývají k odchodu na Vyšehrad. Jakmile je jasné, že řada přítomných chce jít na Václavské náměstí, snaží se skupina pořadatelů přemluvit každou skupinu s transparentem, aby šla doleva na Vyšehrad místo doprava na Václavské náměstí. Jedním z těch, kdo za každou cenu chtějí jít na Václavské náměstí, je poručík Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák. Ten o několik hodin později předstírá na Národní třídě smrt.

autoři: har , www.totalita.cz
Spustit audio