12. díl Záskok a Švestka

22. prosinec 2007

Mezinárodní rok rodiny 1994 přinesl Cimrmanovu hru o nešťastné premiéře hry Vlasta - Záskok. Začala první rusko-čečenská válka, Hutuové ve Rwandě zahájili genocidu Tutsiů. Odešli automobilová závodnice Eliška Junková, písničkář Karel Kryl, spisovatelé Ladislav Mňačko, Ladislav Fuchs a Jiří Marek, herci Petr Čepek, Josef Bláha a Rudolf Hrušínský, také frontman skupiny Nirvana Kurt Cobain. Prezidentem České republiky, ve které ubylo přes 800 obyvatel, byl Václav Havel, Slovenska Michal Kováč, Ruska Boris Jelcin, ve Spojených státech Bill Clinton. Prezidentem Jihoafrické republiky se stal Nelson Mandela. Kancléřem Německa zůstával Helmut Kohl. Začala vysílat televize Nova.

0:00
/
0:00

Záskok měl premiéru 27. března 1994 v Žižkovském divadle TGM, kam se Divadlo Járy Cimrmana přestěhovalo - poprvé dobrovolně - 4. října 1992.

0:00
/
0:00

To byla ukázka z Cimrmanovy rozhlasové hry, kterou napsal dávno před vynálezem rádia. Záskok byl první hrou, kterou Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák napsali po pádu totality, když už jim nebyly kladeny žádné mantinely. Napadlo mě, jestli je ta svoboda náhle nesvazovala.

Je to tak, že díky hereckým alternacím je možno vidět dvě odlišná představení? Inspirují se Svěrák se Smoljakem navzájem?

V červnu roku 1995 dostává Záskok Cenu Alfréda Radoka jako hra roku 1994. 29. září se hraje jako 7000. představení Divadla Járy Cimrmana. O dva roky později je hra na Silvestra dvakrát uvedena v Národním divadle a výtěžek je věnován ve prospěch Centra Paraple.

16. ledna 1996 objevuje Zdeněk Moravec z hvězdárny na Kleti planetku číslo 7796, kterou později pojmenuje po Járovi Cimrmanovi. Má průměr 10 km a patří do pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Jelikož se Jára Cimrman nemůže přiblížit k zemi na méně než 195 milionů kilometrů, nepředstavuje pro nás žádné nebezpečí.

V té době už má český génius ulice v Horšovském Týně, ve Rpetech u Hořovic a v Roztokách u Prahy. 4. října následujícího roku slaví soubor 30 let existence a v Guinessově knize rekordů se objevuje zápis 7678 odehraných představení za tři desetiletí.

14. listopadu 1997 má premiéru jevištní sklerotikon Švestka.

Jak se píše ve dvou? Je to tak, že vždycky jeden je ten tahoun?

0:00
/
0:00

A kdo bývá tím, kdo ťuká do klávesnice?

0:00
/
0:00

Dá se společně tvořit na dálku, korespondenčně?

0:00
/
0:00

Ze hry Švestka je i následující hudební ukázka:

To byla krátká ukázka z archivu Jana Beránka. Nahrávka byla pořízena 7. listopadu 1997 v brněnském divadle Bolka Polívky. V dalších ukázkách jsme použili nahrávek Supraphonu: Záskok byl natočen 2. dubna 1995 v Žižkovském divadle Divadle Járy Cimrmana, Švestka 24. května 1998 tamtéž.

Příště se v závěrečném díle rozhlasového seriálu Podzim s Járou dozvíte o dosud poslední hře autorů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Afrika.

Seriál najdete na adresách www.rozhlas.cz/cimrman a www.izurnal.cz/radionaprani.

Použité ukázky: Divadelní hra Záskok(L. Smoljak, Z. Svěrák), CD - vydavatelství Supraphon Praha 1995)
Divadelní hra Švestka (L. Smoljak, Z. Svěrák), CD - vydavatelství Supraphon Praha (1998)
Archiv Jana Beránka

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu