1. díl Akt

6. říjen 2007

V roce 1966 se začalo stavět pražské metro, naposledy koncertovali Beatles, v americké televizi měl premiéru seriál Star Trek, narodil se atlet Jan Železný, zemřel francouzský básník André Breton. V České republice přibylo přes 37 tisíc obyvatel. V rozhlasové Nealkoholické vinárně U Pavouka byl zveřejněn objev pozůstalosti geniálního všeuměla Járy Cimrmana.

I letos to bude 120 let, kdy se narodil český génius Jára Cimrman. Kvůli nejisté ruce opilého matrikáře Franze Huschky se už nikdy nedozvíme přesné datum jeho narození. Jedno je jisté: před 40 lety, 4. října 1967 měla v pražské Malostranské Besedě premiéru první hra Divadla Járy Cimrmana Akt.

Následovalo dalších třináct her. Osobitý humor autorů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka baví stále nové generace a soubor má pořád vyprodáno. Tomuto fenoménu se budeme věnovat v seriálu "Podzim s Járou" po třináct sobot, které nás dělí od konce roku. Premiéře Aktu předcházelo už 19. června v Malostranské Besedě cosi jako předpremiéra:

0:00
/
0:00

Kořeny Divadla Járy Cimrmana je ovšem nutno hledat ještě dál v minulosti. Jméno geniálního všeuměla zaznělo poprvé v Nealkoholické vinárně u Pavouka. To býval v šedesátých letech populární rozhlasový pořad proslulý mystifikací. Jára Cimrman v něm byl zprvu naivní sochař - samouk, občanským povoláním řidič parního válce.

S myšlenkou založit divadlo přišel 29. října 1966 redaktor tehdy Československého rozhlasu Jiří Šebánek. Nápad předestřel Miloni Čepelkovi, Ladislavu Smoljakovi a Zdeňku Svěrákovi. "Ti všichni se tomu nejdříve srdečně zasmáli", jak později napsal Jiří Šebánek, "neboť návrh počítal s tím, že by měli v zamýšleném divadle také účinkovat, a k večeru, když už se rovina hladiny v přítomné láhvi takřka stýkala s rovinou dna, už střízlivě uvažovali o koupi opony." Tuto událost připomíná pamětní deska na domě v pražské Dykově ulici číslo 14. Poprvé o pozůstalosti geniálního všeuměla promluvil na vlnách rozhlasové stanice Praha jazzový skladatel vibrafonista Karel Velebný alias dr. Evžen Hedvábný 23. prosince 1966:

A toto už je ukázka z první jednoaktovky nazvané Akt:

Aktéři rozhlasové Nealkoholické Vinárny U Pavouka byli základem tehdejšího souboru. Vzpomíná Zdeněk Svěrák:

Možná už se pozapomnělo, že Prezidentem Společnosti pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana byl spisovatel Josef Škvorecký. Zahajoval každou premiéru "položením základního kamene", což spočívalo v tom, že že se dlažební kostka s rachotem spustila do propadliště.

Ukázka z divadelní hry Akt:

Velkou úlohu měla v počátcích ryze mužského hereckého souboru žena - režisérka Helena Philippová. I ona se účastnila natáčení vináren U pavouka, jak dokládá ukázka z vánočního vydání roku 1966:

O režisérce Heleně Philippové hovoří Z. Svěrák a L. Smoljak:

Divadelní a rozhlasová režisérka Helena Phillipová se narodila 1. října 1919, zemřela 2. února 1986. Co tato osobnost přinesla v počátcích nově založenému divadlu?

Ukázka z divadelní hry Akt:

O zakládání Divadla Járy Cimrmana:

O hraní v Divadle Járy Cimrmana:

Pětatřicet dní po Aktu, 8. listopadu 1967, měla premiéru hra, kterou napsal Ladislav Smoljak. Vyšetřování ztráty třídní knihy se budeme věnovat v příštím díle seriálu.

0:00
/
0:00

Ukázky v tomto díle jsou z rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka a ze hry Akt zachycené na CD vydavatelství Supraphon.

Použité ukázky: Rozhlasový pořad Nealkoholická vinárna U Pavouka - archiv Československého rozhlasu
Divadelní hra Akt (L. Smoljak, Z. Svěrák), CD - vydavatelství Supraphon Praha (1992)

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu