Sváteční bohoslužba Církve československé husitské z kostela sv. Mikuláše v Praze

26. prosinec 2006

Vysíláme přímý přenos sváteční bohoslužby Církve československé husitské z kostela sv. Mikuláše v Praze. Bohoslužbu slouží Lumír Čmerda.

Církev československá husitská vznikla o Vánocích 1919, kdy byla v řadě katolických kostelů slavena poprvé bohoslužba v českém jazyce. Dne 8. 1. 1920 se ustavila v Praze z radikálního křídla modernistického reformního hnutí římskokatolického duchovenstva v čele s ThDr. Karlem Farským, později zvoleným prvním patriarchou nové církve.

Základem církevního života jsou pravidelné nedělní bohoslužby s liturgií dr. Karla Farského. Bohoslužba má dva vrcholy - zvěstování biblického poselství Božího slova a zpřítomnění Krista jako živého Pána církve a skrytého Pána dějin ve společenství při večeři Páně. Církev vysluhuje sedm svátostí - křest, biřmování, večeři Páně, pokání, manželství, útěchu nemocných a svěcení kněžstva. Církev zajišťuje shromáždění duchovní péče o děti, mládež a dospělé a koná pravidelné biblické hodiny. Duchovní a jeho spolupracovníci se starají také o osobní duchovní péči, a to zejména při návštěvách v rodinách, u nemocných, osamělých, pozůstalých a dalších zájemců o setkání s představiteli církve. Duchovního lze požádat o tzv. pastorační rozhovor anebo o soukromou zpověď, při které je vázán zpovědním tajemstvím.

autor: Petra Kaluschová
Spustit audio