Stát by dnes mohl dokončit nabídku pro církevní restituce

30. květen 2011

Dopoledne se schází vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi. Ministr kultury Jiří Besser věří, že by mohla být dokončena nabídka pro církevní restituce.

Nabídku by pak vládní komise předložila na společném jednání s komisí, kterou ustavily církve a náboženské společnosti. Toto setkání je naplánováno na dnešní odpoledne.

„Komise se zatím shodla na tom, že připravuje církvím takový návrh, kdy se nabízí na vrácení více majetku a adekvátně s tím bude snížena finanční částka odškodnění. Je tam ještě několik variant v době vyplácení, několik variant pro přechodné období, ale to všechno bude úkolem ranní komise, aby doladila poslední detaily,“ řekl Besser.

Český primas Dominik Duka nedávno připomněl, že nevyřešení církevních restitucí spojené s blokačními paragrafy vadí obcím, městům i zemědělcům. Jde zhruba o 800 obcí.

„Je to problém, který není ryze církevní, ale celospolečenský. Pro nás není nejdůležitější, jak se lidově říká, urvat co nejvíce, ale pro nás je přijatelný především takový konsensus, který bude chápán jako dobré řešení u co největší části spektra společnosti,“ zdůraznil Dominik Duka.

autoři: ima , rep
Spustit audio