Kulturní a vzdělávací pořady Židovského muzea v Praze

2. listopad 2014

Co se týče židovské kultury, máme pozvánku na nejbližší pořady z nabídky Židovského muzea v Praze.

Již pozítří, v úterý 4. listopadu, možno navštívit přednášku historičky Heleny Kanyar Becker, nositelky prestižní vědecké ceny města Basileje, o charismatické Švýcarce Gertrud Lutz-Fankhauser. Tato mimořádná žena za druhé světové války spolu se svým mužem Carlem Lutzem pomohla v Budapešti zachránit 62 000 Židů. Po válce se starala o děti a jejich matky v Jugoslávii, Finsku, Polsku, Brazílii nebo Turecku a stala se viceprezidentkou UNICEF pro Evropu a Severní Afriku. Přednáška začíná v 18 hodin ve vzdělávacích prostorách muzea v Maiselově ulici 15 v Praze 1.

Seminář k moderním židovským dějinám, který Židovské muzeum v Praze pořádá s Ústavem soudobých dějin Akademie věd České republiky, nabízí následující den, ve středu 5. listopadu, na stejném místě přednášku doktoranda Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Daniela Baránka. Jejím tématem budou židovské komunity, které mohly vzniknout a rozvíjet se díky zrovnoprávnění Židů v 19. století. Tak tomu bylo například v Brně, Olomouci, Jihlavě, Znojmě nebo na Ostravsku. Přednáška nazvaná „Emancipační židovské komunity na Moravě a ve Slezsku“ začíná v 18 hodin.

Další pozvání do Maiselovy ulice číslo 15 je na čtvrtek 6. listopadu, kdy zde proběhne vernisáž výstavy Severočeského muzea v Liberci připomínající tzv. „Křišťálovou noc“ a následnou likvidaci židovských komunit v českém pohraničí na podzim 1938. Vernisáž se uskuteční v obvyklých 6 hodin večer a úvodní slovo pronese autorka výstavy Markéta Lhotová ze Severočeského muzea v Liberci.

Požár synagogy v Opavě 10. listopadu 1938

Následující pořad je určen především dětem a jejich rodičům. Během nedělní dílny nazvané „Lvíček Arje tvoří Golema“ si děti společně s rodiči vyrobí vlastního golema a půjdou po jeho stopách pražským Židovským Městem. Dílna se koná v neděli 9. listopadu od 14 hodin jako vždy v Maiselově ulice číslo 15.

Ve středu 12. listopadu proběhne v kulturním centru Židovského muzea beseda s Paulem Glaserem, autorem knihy „Tanec s nepřítelem“. Ten v ní kousek po kousku skládá dlouho utajovaný válečný příběh sestry svého otce tety Roosje i s útrapami, které v poválečném Holandsku zažívali přeživší Židé. Knihu v rozhovoru s autorem představí bývalý český velvyslanec v Haagu Jozef Braun. Pořad proběhne v angličtině se simultánním tlumočením do češtiny.

Konečně naše poslední pozvání do Maiselovy ulice číslo 15 je na neděli 16. listopadu, kdy se zde v 5 hodin večer koná další beseda z pamětnického cyklu „Naše 20. století“. Pozvání přijali bratři Michal a Josef Salomonovičovi a jejich vyprávění bude moderovat Petr Sokol, pedagog a lektor vzdělávacího projektu „Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století“.

Kompletní informace o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze možno najít na internetových stránkách www.jewishmuseum.cz, facebookovém profilu muzea, nebo v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio