Koralína a svět za tajnými dveřmi

24. červenec 2009

Jiné světy a vztahy mezi nimi a světem naším odjakživa fascinovaly autory fantasy literatury. Od chvíle, kdy Lewis Caroll nechal projít Alenku králičí norou do Země divů, se nesčetně románových hrdinů vydalo tisíci různými způsoby do jiných realit. Neil Gaiman poslal svou Koralínu skrz malá tajemná dvířka do světa, který je jen zdánlivě lepší pestřejší a barevnější než svět skutečný. Hrdinka bude muset použít veškerou odvahu a inteligenci, aby zjistila, jaká je skutečnost a jak napravit to, co nevědomky způsobila. UVNITŘ TRAILER!

Koralína je malá holka obdařená velkou fantazií. Nesnáší otcovy kuchařské experimenty, nudu a když se jí říká Karolíno. Spolu s rodiči, kteří jsou oba velice zaměstnaní, se přistěhují do starého tajemného domu, kde kromě nich bydlí ještě dvě staré dámy se svými foxteriéry a cirkusový drezér ve výslužbě, pan Bobinsky. Krátce po nastěhování se Koralína nudí, škola ještě nezačala, kamarády na novém místě nemá a z vrstevníků se po okolí potuluje akorát mírně potrhlý Wybie. A protože rodiče, oba připoutaní k obrazovkám počítače, na ní nemají čas, rozhodne se vyrazit na průzkumy a celý dům důkladně prohledat. Seznámí se s dvěma postaršími dámami, operními zpěvačkami na penzi, a jejich psy. Potká rozvážnou a elegantní černou kočku. Navštíví starého pana Bobinského, který chystá grandiózní číslo se svými cvičenými myšmi, a rozhodne se důkladně spočítat všechny okna a dveře, které v domě jsou.

Na jedné ze svých průzkumných výprav objeví tajemná malá dvířka. Jsou zamčená a zdánlivě nesmyslně umístěná do zdi prázdného pokoje. Koralíně zvědavost nedá spát, dokud jí je maminka neotevře. Ke Koralínině velkému zklamání dvířka skrývají jen cihlovou zeď, a tak je nechají odemčené a zapomenou na ně. V noci však Koralínu začnou budit podivné zvuky a pohyby skryté ve stínech. Rozhodne se tomu přijít na kloub. Sleduje podivné myšky poskakující po setmělém domě, a ty jí neomylně zavedou k tajemným dvířkům, která však k jejímu úžasu ústí do podivného, světélkujícího tunelu. Zvědavá Koralína projde skrz na druhou stranu a ke svému velkému úžasu projde stejnými dvířky do zdánlivě stejného světa, kde v barevnějším a zajímavějším domě potká svou druhou matku, druhého otce a vůbec dvojníky všech svých sousedů. Všichni jsou na ní až podezřele milí, místo očí mají přišité knoflíky a všechno, o čem ve skutečném světě už jen mluví, tady snadno dokáží, jako by se zde plnily sny. Koralínini druzí rodiče se jí věnují, vaří její oblíbená jídla a vůbec se všemožně snaží, aby se jí tam líbilo a neměla potřebu se vracet. Koralína však brzy zjistí, že všechna ta péče je jen pozlátko, ale když se chce vrátit, zjistí, že v jejím světě nejsou praví rodiče k nalezení. V jejich zmizení má jistojistě prsty její druhá matka ze světa za malými dvířky a Koralína musí udělat všechno proto, aby ji porazila a získala zpět ty, kterým na ní skutečně záleží.

Koralína a svět za tajnými dveřmi

Režisér Henry Selick jako látku pro svůj nový film zvolil poměrně útlou fantasy knížku Neila Gailmana, spisovatele, který ve svých dílech často buduje světy existující vedle toho našeho. Světy, jež mají i určité společné vazby, ačkoli v každém z nich platí trochu jiné zvyklosti a pravidla. Koralína je variací na temnou strunu pracující s primárním strachem z neznáma, z temnoty a hlavní hrdinka v ní čelí až trochu faustovskému dilematu, kdy může vyměnit splnění svých tuh a odstranění frustrací za ztrátu své duše. Selickovi se jak scénářem, tak režií podařilo přiblížit se knižní předloze. Zachoval ponurou atmosféru i nádech hravé morbidity, která je dětem vlastní. Film je dobře gradovaný a Koralínina počáteční otrávenost a nuda plynule přejdou ve fascinaci novým světem, postupné střízlivění z něj, když pozvolna přichází na to, že není všechno zlato, co se třpytí, až k vyhrocenému a otevřenému boji mezi Koralínou a její druhou matkou, která postupem času čím dál víc připomíná pavouka tahajícího za nitky pavučiny a lákajícího kořist do svých tenat.

Koralína a svět za tajnými dveřmi

Koralína je animovaný snímek, a tak podstatná část atmosféry i kouzla filmu spočívá na bedrech animátorů a designérů postav i prostředí. Tady odvedl celý tým vynikající práci. Jednotlivé postavy jsou pečlivě vymodelovány, ne líbivě a nebo s prvoplánovou atraktivností, ale pokoušejí se jemně stylizovat charakterové rysy jednotlivých postav. Ani animace není pokusem o co nejvěrnější nápodobu lidského pohybu, ale místy připomíná divadelní gestikulaci lehce přehnanou a zdůrazňující emocionální stav postavy. Geniálním nápadem je postupný rozpad druhého světa, v němž se spolu se slábnoucí mocí jeho vládkyně postupně rozpadají tvary i barvy postav, předmětů i krajiny.

Koralína a svět za tajnými dveřmi

Koralína je působivý film, pečlivá a citlivá knižní adaptace s atmosférou, která občas mrazí, a napětím, jenž přichází ve vlnách. Není asi vhodný pro úplně malé děti, ale ty starší určitě bez problému zabaví. Díky svému psychologickému přesahu zaujme i dospělé diváky. Po delší době je na plátně kin animák, který není zaměřen jen na povrchní zábavu, ale nabízí i podněty k zamyšlení.

Koralína a svět za tajnými dveřmi

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Koralína a svět za tajnými dveřmi (Coraline) animovaný / dobrodružný / rodinný / fantasy, USA, 2009, 100 min.

Režie: Henry Selick, scénář: Henry Selick, Neil Gaiman (knižní předloha), produkce: Claire Jennings, Mary Sandell, Henry Selick, kamera: Pete Kozachik, střih: Christopher Nutrie, Ronald Sanders, hudba: Bruno Coulais, They Might Be Giants

Hrají: Dakota Fanning (Koralina Jonesová), Dawn French (Miss Forcible), Teri Hatcher (matka a druhá matka), Ian McShane (Mr. Bobinsky), Jennifer Saunders (Miss Spink), Keith David (kočka), Robert Bailey Jr. (Wybie)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu