Kavkazský pastevecký pes

Patří k původním psům přírodního typu, kteří se od pradávna vyskytovali v oblasti Kavkazu. Po staletí zde pomáhali místním pastevcům chránit stáda před vlky, medvědy i zloději. Jediným kritériem při výběru do chovu byla ostrost a odvaha, což se na povaze těchto psů projevuje dodnes. Hlavními oblastmi chovu kavkazského ovčáka jsou Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán, autonomní oblasti Kabardino-Balkarie, Dagestán, Kalmukie, oblast severokavkazských stepí a okolí Astrachaně.

Popis: Velký a mimořádně silný pes hrubých rysů, silných kostí a mohutného svalstva. Masivní hlava se širokou lebkou. S tmavýma, malýma, hluboko uloženýma očima a zavěšenýma, vysoko nasazenýma ušima, které se dříve nakrátko kupírovaly (nyní jen tam, kde to je ze zákona povoleno). Mohutný a krátký krk. Široký a hluboký hrudník, dosahující k loktům nebo pod ně, široký rovný hřbet, záď téměř vodorovná. Vysoko nasazený, na konci zatočený ocas dosahuje až k hleznům. Srst může být dlouhá, krátká nebo polodlouhá (dlouhá, ale bez límce, praporců, "kalhot" a praporu na ocase), vždy však hustá a hrubá, s dobře vyvinutou podsadou. Zbarvení rozmanité odstíny šedé s různými nádechy, obvykle světlým do rezava, slámovým, bílým, červenohnědým, s žíháním, a také vícebarevné zbarvení nebo s nepravidelnými skvrnami.

Charakteristika: K cizím odmítavý až nepřátelský pes rychlých reakcí, který velmi rychle a aktivně reaguje na případné ohrožení. Vždy byl zvyklý spoléhat sám na sebe, je samostatný, nezávislý a velmi odvážný. Zvláštní nároky: Hodí se výhradně pro zkušené kynology, protože výchova je velmi obtížná. Měl by být ubytován venku a mít k dispozici přiměřeně velký pozemek. Do měst se příliš nehodí.

Užití: Původně pastevecký pes, tzn., že jeho úkolem bylo střežit ovčí stáda. Dnes užíván pro ostrahu velkých objektů a všude tam, kde je zapotřebí razantní, spolehlivý hlídač a ochránce.

Výskyt: U nás i v dalších, zvláště východoevropských zemích poměrně často chovaný.

Možná záměna: S šarplanincem, příp. vzácným krašským pasteveckým psem. Kavkazský pastevecký pes je z nich největší a nejmohutnější.

pes: nad 65 cm
fena: nad 62 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková