Josef Toufar, komunisté a zázraky

27. únor 2010

Na čtvrtek padla dvě smutná výročí. Tím známějším byl komunistický puč v roce 1948. Méně známou je vražda kněze Josefa Toufara, od které uplynulo 60 let. Jeho jméno je spojeno s jedním ze zločinů komunistického režimu, který, jak známo, usiloval o likvidaci církví. A smrt tohoto nevinného kněze se stala mementem i pro současnost.

Zázraky v Číhošti nedaleko Havlíčkova Brodu vstoupily do českých dějin. Nikoliv proto, že by znamenaly počátek nějaké duchovní obnovy, ale proto, že se staly jedním ze symbolů komunistické zvůle. Došlo k nim v časech, kdy většina inteligentních lidí prozřela a začala chápat, jakým neštěstím se stal pro tuto zemi bolševický režim. Současně ale mnozí na prozření teprve čekali, včetně známého humoristy Jana Wericha, který právě točil budovatelského Císařova pekaře.

Zázrak byl jednoduchý – a je zvláštní, že si ho nevěřící komunisté vůbec všimli. V Toufarově kostele se z ničeho nic opakovaně pohnul kříž na hlavním oltáři. Nic víc a nic míň. Bolševici kvůli tomu spustili peklo. Prohlásili, že šlo o podvod, který byl prý součástí protistátního spiknutí. Na bezbranného kněze poslali komando STB, které se jalo svatého úkolu vymlátit z něj vymyšlené doznání.

Pustili se dokonce do rekonstrukce zázraku: namontovali do kostela různé provazy a táhla, kterými chtěli dokázat, že bývalý truhlář Toufar si zázrak vymyslel a svoje šílené monstrum ovládal z kazatelny. I hlupák ale na první pohled pochopil, jak je to prostoduché, nemluvě o tom, že komunistické provazy a táhla jaksi nefungovaly. Faráře Josefa Toufara tedy komando STB aspoň umlátilo k smrti.

Je zajímavé, že ateistickým bosům nevinný zázrak tolik vadil. Na žádné nadpřirozeno přece nevěřili a o zázracích měli vlastní představy - poroučeli v té době větru a dešti, a taky masám zotročených lidí. Pohyb kříže v Číhošti jim přesto nedal spát, natočili o něm dokonce trapný film. Farář Toufar se stal jednou z mnoha obětí režimu, který znamenal spolu s nacismem největší temno 20. století. A jeho vrahům se nikdy nic nestalo. Šéf úderky STB Ladislav Mácha byl sice po padesáti letech odsouzen, do vězení ale stejně nenastoupil.

Z hlediska pozemské spravedlnosti musíme tedy za případem udělat tečku. Z hlediska věčnosti snad zodpovědní Lomikarové nakonec přece neuniknou. Jisté je, že zázrak v Číhošti se nepovedlo nikdy vysvětlit. To je ale asi nejmenší problém, neboť se zázraky to takhle nějak prostě od pradávna chodí.

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu