Bohoslužba Církve československé husitské v Rudolfově

9. září 2007

Přímý přenos bohoslužby Církve československé husitské vysíláme ze Sboru Smíření v Rudolfově. Káže Michael Moc, biskup plzeňské diecéze CČSH. Tento sbor si v letošním roce připomíná 50. výročí své existence. Navazuje na reformační tradici ve městě Rudolfov a po církvi je známý svou prací s mládeží, který tu začala v roce 1968 a přežila všechnu nepřízeň doby.

Církev československá husitská vznikla o vánocích 1919, kdy byla v řadě katolických kostelů slavena poprvé bohoslužba v českém jazyce. Dne 8. 1. 1920 se ustavila v Praze z radikálního křídla modernistického reformního hnutí římskokatolického duchovenstva v čele s ThDr. Karlem Farským, později zvoleným prvním patriarchou nové církve. Základem církevního života jsou pravidelné nedělní bohoslužby s liturgií dr. Karla Farského.

Bohoslužba má dva vrcholy - zvěstování biblického poselství Božího slova a zpřítomnění Krista jako živého Pána církve a skrytého Pána dějin ve společenství při večeři Páně. Církev vysluhuje sedm svátostí - křest, biřmování, večeři Páně, pokání, manželství, útěchu nemocných a svěcení kněžstva. Církev zajišťuje shromáždění duchovní péče o děti, mládež a dospělé a koná pravidelné biblické hodiny. Duchovní a jeho spolupracovníci se starají také o osobní duchovní péči, a to zejména při návštěvách v rodinách, u nemocných, osamělých, pozůstalých a dalších zájemců o setkání s představiteli církve. Duchovního lze požádat o tzv. pastorační rozhovor anebo o soukromou zpověď, při které je vázán zpovědním tajemstvím.

Spustit audio